Nu är det grönt!

Nu kan jag inte längre skylla på att jag inte har tid att träna min röst och mitt tal på avtalade tider. Jag kan träna när som helst på de tider jag själv väljer.  Förutom de två SKYPE-tiderna – onsdagar och torsdagar, f.n. kl 21.00 – 22.00 – kan jag när helst det passar mig träna med webbkamerainspelningar och lägga dem i DROPBOX. Där kan valda mottagare när helst det passar se och lyssna på träningsinslagen – och även replikera förstås. Vilket i sin tur genererar fortsatt träning. Vilka bra träningsmöjligheter det finns fr. o. m. år 2012! Nu är det grönt.

One Response to Nu är det grönt!

  1. angermannus says:

    Idag deltog jag i torsdagens SKYPE-träning. Där har alla deltagare tillfälle att träna på det som man tycker är/känns angeläget att träna. Ibland har man tänkt ut i förväg vad man vill träna på. Vid andra tillfällen passar man på at träna på det som känns angeläget för tillfället. Idag gjorde jag följande reflexion: Är det nödvändigt för den som tränar på något, att helt och fullt ha en klar uppfattning om hur det logiskt och detaljerat hänger ihop med helheten, det man tränar på? Det förefaller vara ett rimligt antagande, att så är fallet – åtminstone för en del. Eftersom vi är unika individer behöver det därför inte nödvändigtvis gälla alla. Men kanske tillräckligt många för att det skall vara skäl att testa någras uppfattning. Majoritetens intresse. Men å andra sidan – den enskildes intresse.

    Hur hittar den som tränar på ett svårt uttalat ord det optimala sättet att uttala det på? Svaret är: Genom att pröva sig fram. Därför måste man ibland förstå hur enskilda språkljud bildas i talaparaten. Oftast räcker det med att upptäcka hur ett språkljud bildas på ett så avspänt sätt som möjligt. Det är regeln. Likväl kan man gärna jämföra det sättet med hur man pressar fram språkljudet så ansträngt som möjligt. Och så analyseraera skillnaderna. Jag vet att några deltagare tycker att vissa språkljud är svårare att uttala än andra. T. ex. k, p, t, b, d, g etc. Ett sätt att lära sig hur man gör är att hämta kunskap från en bok i svensk fonetik. Kanske måste vi nu i TALAkademin för enkelhetens skull göra denna hänvisning. Först därefter kan vi gå vidare i instruktionerna.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: