Frågor, frågor och åter frågor…

FRÅGOR, FRÅGOR OCH ÅTER FRÅGOR

Vad är det man får lära sig att träna på under sin skolgång? Får man träna sig i gymnastik? Får man träna sig i att teckna och måla? Får man träna sig i matematik? Får man träna sig i att läsa och skriva? Får man träna sig i att tala svenska? Får man träna sig i att tala engelska?

Är det någon skillnad på att träna sig och lära sig?

Är det lönlöst att träna sig i att tala bättre för en elev som stammar? Är det lönlöst att lära sig i att tala bättre för en elev som stammar?

Är det någon skillnad mellan att träna sig och att lära sig?

Kan det ta ca 4 år att lära sig i att tala engelska hjälpligt för dom flesta elever? Kan det ta ca 4 år att träna sig i att tala engelska hjälpligt för dom flesta elever?

Är det samma sak att lära sig och att träna sig till att tala engelska?

Vad ska jag träna på för att tala bättre svenska? Vad ska jag lära mig för att tala bättre engelska? Finns det några gemensamma faktorer i de två språken som gör det viktigt att träna på för att kunna förkovra sig?

Är det bra för alla elever att träna på enskilda språkljud? Är det bra för alla elever att träna på ettordsfraser, tvåordsfraser, treordsfraseretc?

Är det bra för alla elever att träna sig i att förbättra sin talandningsteknik? Blir den muntliga framställningen bättre om man tränar sig i att andas, pausera, slappna av och att frasera?

Kan man träna sig i att styra sitt röstläge, sin röststyrka och sin röstkvalitet, när man talar i skolan? Blir man bättre i muntlig framställning om man tränar sig i att tala tydligare, växla taltempo och utveckla betoningsförmågan?

Kan man träna på det röst- och taltekniska i muntlig framställning på vanliga lektioner under skolgången? Blir man bättre på att tala om man medvetet får lov att träna på lektionerna? Är det möjligt att träna och få en märkbar träningseffekt om träning alltid ingår varje dag i skolarbetet?

Får en elev träna sig i muntlig framställning på alla lektioner? Får en elev ständigt träna sig på att tala bättre och bättre engelska? ? Får en elev ständigt träna sig på att tala bättre och bättre svenska? Ingår det i lärarutbildningen att låta eleverna dagligen träna sig i att tala moderna språk som engelska, franska, spanska, tyska etc? Är det någon som vet? Vad skall man tro?

Är det någon skolelev som kommer ihåg hur det gick till att lära sig ett främmande språk?
Är det någon skolelelev som kan redogöra för hur den metodiken gestaltade sig?

Kan man lämpligen använda sig av ”Why Talking Is Easier While You’re ”Being” Someone Else” när man tränar/lär sig ett främmande språk”? ? Kan man lämpligen använda sig av ”Why Talking Is Easier While You’re ”Being” Someone Else” när man tränar/lär sig rikssvenska”? Är det någon som vet? Vad skall man tro?
1. Förekommer eller borde Speaking Circlesövningar förekomma i skolan till allas nytta?
2. Förekommer eller borde Upprepningsövningar förekomma och vara utprövade?
3. Borde Parlamentetövningar förekomma och utprövas?
4. Borde röst- och talövningar integreras i vardagsundervisningen oavsett utprövning?
Frågor, frågor och åter frågor. Det finns så många frågor som idag saknar svar.

One Response to Frågor, frågor och åter frågor…

  1. Robert says:

    Jag anser att det är stor skillnad på att lära sig och att träna sig. Man kan lära sig en sak genom att lyssna på en lärare och förstå, man kanske till och med kan utföra det man lärt sig vid något tillfälle. När man väl har lärt sig något kan man träna sig i att bli bättre på det, träna sig att lyckas varje gång, att bemästra detaljerna.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: