Man kan lära av andras erfarenheter

For me, it’s a combination of changing my thinking and my actions. As John says, you have to attack the hexagon as a whole, not just at one point.

Thinking: It sounds like you’re well along that path. When I read John’s book, I was deeply impressed by the ideas and the stories, and they rang true for me. Not only the hexagon, but the way he observed himself and came to understand why he stuttered in some situations but not others. Understanding myself better has been key for my recovery.

Actions: Going out of your comfort zone as much and as confidently as possible. As painful or scary as it may be, this is where you get results. You can sign up for Toastmasters or another public speaking club, ask people on the street for directions, call merchants on the phone with questions about products–whatever you find most frightening or most likely to cause you to stutter.

A few people make sudden ”breaks” with stuttering, where the change in thinking is so profound that they can take a gigantic leap out of their comfort zone and very quickly become fluent in nearly all situations (e.g., Alan and Ahsen). For others (including me), it’s a longer process, where successes in stretching my comfort zone leads to better thinking, which leads to more success in stretching my comfort zone, etc. So don’t be discouraged if it takes some time, and if sometimes it seems like you’re not making progress.
Good luck!
Jared

Det här tycker jag var trevligt och uppmuntrande att läsa. En gång i mitt liv trodde jag att alla som stammade hade samma åkomma och åtföljande problem. Idag har jag förstått vi alla först och främst är olika. Olika som personer. Men med vissa drag i talet som påminner om varandra. Vi gör olika erfarenheter i livet. Därför tror jag att det en bra idé att ta lärdom av varandra. ”Jag har frågat så mycket som jag har hunnit…” sjunger både skådespelaren Georg Rydeberg och skådespelaren Jean Gabin i en sång på YOUTUBE. Inte minst därför vill jag hävda, att det är väl värt att fråga sig fram genom livet.

2 Responses to Man kan lära av andras erfarenheter

  1. angermannus says:

    Svaren kommer först efter att man har ställt frågorna. Ibland låter svaren vänta på sig. För en del kan det kännas tålamodsprövande. Det är nog vanligt. Viljan att få svar är en förutsättning. ”…Och viljan som stängdes i lågande bröst, tar mandom lik Gud och blir handling….” Läs gärna dikten ”Det eviga” av Esaias Tegnér.

  2. angermannus says:

    Jag fick en väldigt tänkvärd kommentar från WordPress idag. Jag tar lite mera betänketid innan jag svarar igen nästa gång.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: