”…och ha himla kul…”

”Lila cut loose, and her energy, her whole demeanor changed. Within a few moments she was fooling around, and as her confidence grew, she came totally alive. But the most remarkable thing was that once she began to have fun, Lila didn’t stutter.”
(ur Redefinging Stuttering av John C. Harrison)

I TALAkademin är det Anders Rosvall som har lanserat uttrycket ”ha himla kul”. Det uttrycket fanns alltid med i inbjudan till TALA I SMÅLAND på den tiden då det begav sig. Nu är den tiden förbi. Men uttrycket ”ha himla kul” lever kvar i mitt minne och påminner mig ständigt om att vi inom TALAkademin måste minnas, att hemligheten med att lära sig någonting nytt på effektivaste sätt är att samtidigt ha himla kul.

Det är en utmaning! För ”rolika timmen” i skolan på fredagarna signalerade ju, att ingenting väsentligt lär man sig då. Att ha kul hör ju inte ihop med skolan och att lära sig.

NÄR SKA SKOLAN ÄNDRA PÅ SIG? När kommer det att bli himla kul att gå i skola? Jag vet inte.

Men det skulle vara roligt att få uppleva, att TALAkademins träningsprogram blir alltmera ”himla kul” och en förebild för den – jämfört med andra länder – tråkiga och försenande skolan.

5 Responses to ”…och ha himla kul…”

 1. Robert says:

  Tips: Citatet ovan kommer från Redifining Stuttering vilken är gratis att ladda ner och läsa här: http://www.mnsu.edu/comdis/kuster/Infostuttering/Harrison/redefining.html

 2. Robert says:

  Vad är ”himla kul” på en TALA-kurs? Jag tycker att teaterövningar, speaking circles, trevliga deltagare och bra miljö (lokal, plats, mat osv) är viktiga för att det ska vara himla kul. Vad tycker ni?

 3. angermannus says:

  Förbaskat hela min utmärkta kommentar försvann.

 4. angermannus says:

  Men det var väl meningen att den inte skall publiceras. Tiden skall först fullbordas. Så är det nog.

 5. angermannus says:

  Min kommentar handlade i alla fall om ”HAVE FUN!” och vad som avses därmed enligt hur jag nu har förstått John Harrison. Sammanfattningsvis vill jag säga, att Have fun! innefattar, självtillit, självkänsla, självförtroende, röststyrka, fullödig andning, och de optimala inlärningsbetingelserna. Inte illa!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: