RÖSTTRÄNING PÅ SKYPE

Om du vill träna din röst föreslår jag att du lägger märke till följande.

Till att börja med: Målet för vår träning är att vi skall producera våra språkljud så avspänt som möjligt. Slappna av! Slappna av i käken! Slappna av på utandningen! Kom ihåg att andas in rikligt med luft före varje ny fras!
Låt oss börja träningen med några ljud som jag har provat och utvärderat med positivt resultat.
• H+vokal
• V+vokal
• M+ vokal

Börja med att blåsa och forma läpparna till ett H+ooooo 3ggr tonlöst.(Det låter som när man blåser ut luft starkt på en utandning.)
Lägg sedan till stämbandstonen och säg 3 ggr H+ooooo [hhhooooo].
Gäspa gärna lite så vidgas resonansrummet i halsen. Det ger bättre effekt och träningsresultat.
Fortsätt träningen med att gå igenom H+ vokalräckan, a,e,o,u,y,i,e,ä,å .

Jag väljer att börja med konsonaten H som inledning till vokalljudningen. Det beror på att inställningen av H-ljudet vidgar svalget. Röstklangen blir då fylligare. Det eftersträvar vi att uppnå. Det gynnar en avspänd tonbildning.

Man behöver bli medveten om hur man ljudar. Kan ljudandet BLI MJUKARE? Det skall man fråga sig hela tiden.

Ljuda på V+ooo [vvv ooooo] tonlöst.
Det låter som när man ljudar på [fff+ooooo]. Ljuda så avspänt som möjligt. Men gärna kaftigt samtidigt.
Sätt sedan igång stämbandstonen så att det låter som ett utdraget vokalen v-ljud [vvvvv]
Fortsätt träningen med att gå igenom V+ vokalräckan, a,e,o,u,y,i,e,ä,å .

Ljuda på M+vokal [mmmaaaaa]
Låt ljudet gå upp i näsan. Så avspänt som möjligt!
Men samtidigt så kraftfullt som du kan. Dock utan hämmande anspänning. Börja träningen med att gå igenom m+ vokalräckan, a,e,o,u,y,i,e,ä,å . [”Mmmaaaaa”, ”mmmeeeee”, ”mmmooooo” etc.] Fortsätt sedan med [”mmmaaaaaammmm-mmmaaaaammm-aaaaa”,”mäm-mäm-äää”, ”måm-måm-ååå” etc.]
Fortsätt träningen med att gå igenom m+ vokalräckan, a,e,o,u,y,i,e,ä,å .

M-judet fungerar som avspänning för musklerna i ”masken”, dvs näshålans, munnens och svalgets tillsammans betydelsefulla resonansrum.

Så får jag motivation till att genomföra övningarna

1. Genomför gärna den här övningen i samverkan med några likasinnade som är intresserade av röst- och talträning.

2. Spela in övningen med din webbkamera och sänd sedan övningen till en träningskamrat – eller gärna flera träningskamrater om du ingår i en träningsgrupp.

3. Pausera varje fras du säger så att mottagaren kan använda din intalning som en träningsmodell och härma det du säger.

Ge återkoppning enligt reglerna för Speaking Circles
Det är bra om vi kommenterar varandras övningar. Sök efter positiva intryck. Delge gärna varandra. Det ökar motivationen att fortsätta träningsarbetet.

6 Responses to RÖSTTRÄNING PÅ SKYPE

 1. Robert says:

  Jag tycker att H-ljudsövningen är utmärkt när jag känner mig spänd i halsen och käken. Hela jag blir avslappnad när jag övar på ”H” enligt ovan.

  • angermannus says:

   ”It’s one thing to get by without stuttering. It’s another to enjoy giving inspired talks to appreciative audiences. You demonstrate what recovery from stuttering is really all about.
   You’re a great role model and inspiration for everyone on this list.
   Regards,
   John”

   Före John C. Harrisons kommentar ovan läste jag ett inlägg av ”Anna”. Hon hade just berättat om sin talutveckling under 4 år med träning enligt NLP. Hon upplevde utveckling och framgång med sin person och sitt tal. Trots detta konstaterande erfor hon mycket invändningar och skepsis mot NLP-övningarna från sin omgivning. Så mycket kritik från stamningskretsar, mottog hon, att hon nu övervägde att lämna stamningsvärlden och ägna sig åt folk som önskar träning i muntlig framställning i stället. John Harrison föreslår emellertid att hon behövs som ”role modle” för oss som stammar. Jag instämmer .

  • angermannus says:

   Det låter bra Robert! 🙂
   Fint att du talar om det. Det finns nämligen flera personer som har stamning i sitt tal och som gjort eller kommer att göra samma upptäckt. En del av dom kommer med hundraprocentig sannolikhet att göra samma erfarenhet som du – och jag. Upptäckten blir alltmer intressant ju fler som delar samma erfarenheter.

  • angermannus says:

   Det låter bra. Testa hur du kan göra varje fonation så avspänd som möjligt. Använd h-ljudet som start och lägg till en ljudföljd som börjar med en vokal. t. ex. [ h + alv/a ] Övningen är klar när du märker att du nått fram till din absolut mest avspända ljudbildning.

 2. angermannus says:

  Ovanstående inlägg skulle helst ha en egen rubrik. T. ex. ”ATT VARA EN FÖREBILD FÖR ANDRA”. Men jag klarade inte av att presentera mitt inlägg på det sättet. Hoppas du Robert kan redigera och handleda mid vid tillfälle så att jag kan göra rätt på en gång. Mvh Åke.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: