”Hesitating: Realising that Everyone Stumbles”

 

”If you know that your speech is hesitent and want to do something about it, take the following first steps.”

 

  1. Think more clearly.
  2. Slow down your speech and speak with more emphasis.
  3. Master good breathing.
    (sid 236 Voice & Speaking Skills for DUMMIES. 2012)

 

Upprepningsövningen som vi i TALAkademin brukar använda oss av tränar enligt min mening upp tänkandet, som jag vill beteckna som formuleringsförmågan i det här sammanhanget. Vi kan när som helst utvärdera resultatet. Min hypotes är att tänkandet/formuleringsförmågan kan tränas upp märkbart efter 50 övningar.

 

Att sakta ner talet tränar vi inom TALAkademin genom att träna på övertydlig artikulation. En skärpning av uttalet minskar taltempot. Det har vi redan bevisat för varandra inom vår förening. Effekten märks direkt.

 

Att behärska en god andning tränar vi inom TALAkademin genom att tala med viloandningsrytmkänslan. Det fordrar full förståelse och en hel del träning innan man når fram till ett nöjaktigt resultat. En utvärdering av träningsinsatsen kan göras när som helst man önskar.  Min hypotes är att man måste träna minst 3 gånger så mycket som man i förstone tror.

 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: