Fyra år av träning…

”…In the beginning of my own journey, I believed I had a gigantic dream – to overcome my stuttering. This was all I wanted, but I wanted it with all my heart’s desire. This dream seemed enormous, it seemed impossible, and yet, looking back I realized that I had no idea where it would take me and how much my life would change. My journey took me 4 years and it still hasn’t ended. I don’t think I want it to end.”
(Daniel ‘Rudy’ Reuttiger)

Jag har ofta undrat hur många timmar i genomsnitt det tar för en person som stammar att lära sig att tala flytande. Här dyker det upp en uppgift på 4 år. Inget står om antal timmar av träning. Min hypotes tills vidare är att det tar ungefär lika lång tid som det tar att lära sig ett främmande språk någorlunda hjälpligt. Med ett par veckotimmar av träning under ett läsår i skolan blir det totalt minst 250 studietimmar på 4 år. Jag undrar just hur många timmar av röst- och talträning som en genomsnittlig stammande person i Sverige får av träning under sin skoltid. Man kan lära sig en hel del på 4 år. Det är jag övertygad om. Det har jag lärt mig att konstatera under min tid som medlem i TALAkademin. Och det är under mer än 20 år.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: