Om talproduktion

Om hjärnan är osäker på om den egna upplevda skickligheten i muntlig framställning matchar de upplevda kraven från personer i en viss situation så används det medvetna kontrollerande hjärncentrat vid talproduktion till fördel för det automatiska omedvetna hjärncentrat. Man behöver övertyga hjärnan om att det automatiska omedvetna hjärncentrat klarar av talproduktionen alldeles utmärkt på egen hand

Om goranhjertman
Goran hjertman likes singing

3 Responses to Om talproduktion

 1. angermannus says:

  Det här var svårt att fatta omedelbart, tycker jag. Har jag fattat rätt??? Se nedan. Tacksam för ev. ytterligare klargörande.

  Hjärnan är plötsligt osäker på den egna upplevda skickligheten i muntlig framställning. Då är det fara å färde. Om det finns upplevda krav från personer i närheten. Dessa upplevs inverka i en viss talsituation. Då träder det medvetna kontrollerande hjärncentrat i funktion. Då fungerar det autonoma omedvetna hjärncentrat väl kan jag hoppas. Man behöver då få hjärnan att uppfatta och övertyga sig om att det automatiska omedvetna hjärncentrat kan lita på att den klarar av talproduktionen alldeles utmärkt på egen hand

  • Robert says:

   Hur får man hjärnan att lita på sig själv? Det är den stora frågan. Barbara Dahm svarar tyvärr inte på den i sin bok.

 2. angermannus says:

  Robert!
  Kan man lära sig hur det går till genom att förstå ”The Inner Game of Tennis” ?? Vad tror du? Jag har en känsla av att det går till på motsvarande sätt. Vad säger Göran Hjertman och Daniel Lindstrand?

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: