Två hjärncentra vid talproduktion

Det finns två hjärncentra som är inblandar i talproduktion. Antingen låter man det undermedvetna sinnet (system 1) automatiskt sköta talproduktionen eller låter man det medvetna sinnet (system2) sköta talproduktionen. För de flesta människor sköts talproduktionen automatiskt av det undermedvetna – man kommunicerar sina tankar och överlämnar talproduktionen till kroppens fantastiska talsystem. En del har kanske av en slump lagt sig till med en ovana att låta medvetandet styra talproduktionen (system 2). Detta har en tendens att göra talet ansträngt och ibland orytmiskt. System 2 har en del intressanta begränsningar, det har svårt att hantera flera saker i taget. Om system 2 är sysselsatt med andra saker så minskar den automatiskt kontrollen av talet, det kan vara fysisk ansträngning, bakgrundsljud, mm.

Om goranhjertman
Goran hjertman likes singing

3 Responses to Två hjärncentra vid talproduktion

 1. angermannus says:

  ”…Om system 2 är sysselsatt med andra saker så minskar den automatiskt kontrollen av talet, det kan vara fysisk ansträngning, bakgrundsljud, mm.”

  Vad händer då med talet?

 2. Då hanteras talproduktionen helt automatiskt och man talar utan ansträngning. Sen är det ju så att man kanske har en tendens att tala fort eller liknande. Då är det ju inte så dumt att träna muntlig framställning så länge så att man får inte detta automatiskt i sitt tal – här kommer man in på en intressant fråga – hur mycket och hur ofta behöver man träna för att det ska bli automatiskt.

 3. angermannus says:

  ” …här kommer man in på en intressant fråga – hur mycket och hur ofta behöver man träna för att det ska bli automatiskt.”

  Det tycker jag är värt att testa på lämpligt sätt. Vi måste snarast konstruera ett kontrollerat experiment. Det måste ske i TALAkademins regi. Helst!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: