TV-kocken om stamning
2015-10-22 3 kommentarer
Såg på ett matlagningsprogram på TV häromdagen där ett antal jätteduktiga kockar tävlade. Det kom en fråga till kocken i fokus – hur kommer det sig att du ibland stammar mycket och nu inte stammar någonting. Han svarade att när det är fullt pådrag med filmning och massor som händer så stammar jag inte. När jag har det lugnt så stammar jag – har ingen aning om varför. Jag tror att det är på följande sätt. När det medvetna hjärncentrat sköter talproduktionen då blir talet kontrollerat och ibland ansträngt med ibland stamning som följd. Det medvetna hjärncentrat har en begränsning i att den inte klarar av att hantera flera saker samtidigt. I en tävlingssituation med kamerar så är kockens medvetna hjärncentra fyllt sysselsatt med detta och släpper kontrollen av talet varvid det automatiska omedvetna hjärncentrat tar över talproduktionen – då flyter det på alldeles utmärkt.
Vilket matprogram var det och vilken dag? Vore trevligt att se det inslaget.
Intressant! Jag känner något liknande. Om det verkligen inte finns någon tid att koncentrera sig på talet eller stamningen så stammar jag inte alls.
Nu är det nog dags att läsa på igen. Om System 1 och system 2. Göran Hjertman kan det här med system 1 och system 2. Jag föreslår härmed en riktigt bra pedagogisk förklaring av Göran Hjertman. Så att så unga personer som möjligt fattar. Det är en nåd att stilla bedja om!