Från sång till tal…

Alex,

This again confirms Barbara views that for fluent speakers voice is the base, while for PWS words are the base for speech. When you start with singing, you naturally focus on voice. Then you just carry this way of speaking into your speech. I had a friend, an old lady. She was teaching public speaking for her entire life. When she was young, she had a guy in her class who stuttered. So she befriended him, because she was so concerned about him and she suggested they go around singing all the time. She said she spend many hours with him just singing and speaking in a sing song manner and that he stopped stuttering. I was always skeptical of her story. I knew singing and speaking are two different things. But what if she actually helped him to switch to normal way of speaking by vibrating first and articulating second. Now with Barbara’s teaching it all makes so much sense to me. It is not about singing, it is about teaching your brain to start with voice first.

Anna

One Response to Från sång till tal…

  1. angermannus says:

    ”…it is about teaching your brain to start with voice first.” Det här är intressant att läsa. Det är viktigt att få igång taltonen, när man talar. Därför är det inte konstigt att man kan ”sjung-tala”, trots att man stammar. There is the rub, som Hamlet säger i hamletmonologen. D.v.s. ”…däri ligger knuten.” Taltonen kommer igång i och med att man ställer in fonationen (ljudbildningen) när man sjunger, ”sjung-talar”. Sedan är det bara att variera sångtonen och låta den glida upp och ner tonhöjd samtidigt som man ”tal-sjunger”. D.v.s. man närmar sig successivt den normala taltonen på detta talsätt. Detta till att börja träningen med. Sedan är det bara en tidsfråga tills man hittar sin talton av den motsvarande kvalitet som sångtonen har.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: